Вейпингът и пушенето на цигари споделят подобни епигенетични промени

Снимка: Freepik

Ново проучване показва, че вейпингът ( “vayping” /от англ./- процесът на използване на електронна цигара) и класическото пушене на цигари, споделят подобни епигенетични промени, които могат да доведат до рак на белите дробове.
Електронните цигари, които обикновено се продават като по-малко опасна алтернатива на тютюнопушенето, са все по-модерни през последните години.
Редица здравни експерти твърдят, че популярността на тези устройства е привлякла допълнителни почитатели, защото младите хора следват тенденции. И тъй като опасностите и вредите от тютюнопушенето са вече доказани, вейпингът се приема, като по-малка от двете злини. Но всъщност все още липсва строг контрол върху дългосрочните ефекти от „изпаряването“. Вече има доклади на специалисти какви токсични вещества се отделят при пушенето на електронни цигари. Установено е също така, как температурата, вида и продължителността на действие на инхалатора могат да окажат влияние върху здравето.

Снимка: Freepik

Вреден ли е вейпинга? До какви епегенетични промени може да доведе?

Поради зачестили случаи на смърт и тежки увреди на белите дробове, причинени от вейпинг, изследователи провеждат проучване с цел изследване нивата на метилиране на ДНК в кръвните клетки на групи от пушачи на електронни цигари, традиционни пушачи и непушачи, за да дадат отговор на въпроса, дали гените се експресират по различен начин. Чрез фокусиране върху LINE-1 повтарящи се елементи (Long interspersed elements) или ретротранспозони,  може бързо да се изведе общото състояние на метилиране на целия геном.

Едновременно и вейпърите и пушачите показват значителна загуба на метилиране на LINE-1 ретротранспозони (известни още като скачащи гени) в сравнение с непушачите..

„Загубата на метилация активира елементите на LINE да „скочат“, да се копират и да проникнат в други части на генома, причиняващи нарушения – генни мутации и инактивации, както и дисрегулация на епигенома – промени в генома.
Структурните промени в генома и дисрегулираните епигеноми са чести характеристики на повечето рак, включително рак на белия дроб.“ – Д-р Алфредо Галвес

Въпреки че това изследване е ограничено, поради малкия размер на извадката от 45 участници, учените изтъкват, че откритията трябва да бъдат разгледани сериозно с последващи проучвания за целия геном при по-големи популации.

А ние можем да се запитаме, дали вейпингът е действително „по-здравословна“ алтернатива на традиционното тютюнопушене?

Източници:
списание Epigenetics
Front line genomics

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *