Сливите Какаду най-богатият източник на витамин С в света

Днес сме решили да насочим вниманието ви към крайбрежните тропически райони на Северна Австралия.
Защо точно там? 
Там расте губингът – известен също като слива Какаду. През последните години

австралийската слива какаду е все по-търсена, защото е един от най-богатите естествени източници на витамин С в света .

Плодовете се консумират пресни или изсушени на слънце. Приложение намират при кожни заболявания, гъбични и бактериални инфекции. Дървото също се счита за лечебно. Сокът се ползва, като глюкоза , а кората след накисване във вода се прилага за кожни заболявания.

Сливите какаду имат най-високото регистрирано естествено количество витамин С от всички храни в света. В действителност само 100 грама от плодовете осигуряват над 3000% от ежедневните ни нужди.

Снимка: Kimberley Wild Gubinge

Както неведнъж сме споменавали Витамин С е мощен антиоксидант, който повишава имунната система, намалява оксидативния стрес и  стимулира синтеза на колаген, усвояването на желязо и прочие.

Какви са ползите за кожата?

С напредване на възрастта естественият колаген в кожата ни и нейната еластичност намаляват. Като мощен източник на витамин С австралийската слива какаду има способността естествено да забавя процеса на стареене, като помага за образуването на аминокиселина, която създава колаген. Изсветляващият ефект на витамин С от своя страна намалява старческите петна и хиперпигментацията. Други антиоксиданти в състава на сливата Какаду, като  витамин Е, цинк, фолиева киселина, лутеин и желязо, подпомагат предотвратяването на преждевременно стареене.

Ежедневният стрес върху телата ни  –  недостатъчно качествен сън,  нездравословно хранене, употреба на алкохол, тютюнопушене,  безпокойство или изчерпване на хранителните вещества, всичко това влияе на имунната ни система. Витамин С в сливата Какаду поддържа имунитета и помага за възстановяване на ефектите от стреса върху кожата ни.

Високото съдържание на витамин С може да повлияе в посока за премахване на акнето, което обикновено е причинено от бактерии. Противовъзпалителните свойства на сливата Какаду помагат за намаляване на отока и зачервяването. Естествен източник на грижа за кожа, склонна към образуването на пъпки със силен озаряващ ефект, дължащ се на високите нива на витамин С.

Антиоксидантите в слива Kakadu помагат за защита на кожата срещу увреждане от ултравиолетови лъчи, замърсяване и други опасности за околната среда. 

А сещате ли се къде Colway вложиха ценната сила на австралийската слива какаду ?

Източници:
 https://books.google.de/books?id=vyduivlx4kwC&pg=PA10&hl=de&source=gbs_toc_r&cad=2#v=onepage&q&f=false
https://www.kimberleywildgubinge.com.au/


No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *