Сливите Какаду най-богатият източник на витамин С в света

Днес сме решили да насочим вниманието ви към крайбрежните тропически райони на Северна Австралия.
Защо точно там? 
Там расте губингът – известен също като слива Какаду. През последните години

австралийската слива какаду е все по-търсена, защото е един от най-богатите естествени източници на витамин С в света .

Плодовете се консумират пресни или изсушени на слънце. Приложение намират при  редица кожни заболявания, гъбични и бактериални инфекции. Дървото също се счита за лечебно. Сокът се ползва, като глюкоза , а след накисване във вода кората се прилага при проблеми с кожата.

Сливите какаду  имат най-високото регистрирано естествено количество витамин С от всички храни в света. В действителност само 100 грама от плодовете осигуряват над 3000% от ежедневните ни нужди.

 

Снимка: Julia Rau Photography

Както неведнъж сме споменавали Витамин С е мощен антиоксидант, който насърчава функцията на имунната система, стимулира синтеза на колаген,  редуцира уврежданията от оксидативния стрес и подобрява усвояването на желязо.

Какви са ползите за кожата?

С напредване на възрастта естественият колаген в кожата ни и нейната еластичност намаляват. Като мощен източник на витамин С австралийската слива какаду има способността  да забави процеса на стареене, като стимулира образуването на аминокиселина, отговорна за производството на колаген.

Изсветляващият ефект на витамин С е друго предимство, което заличава последствията от фотостареенто, намалява старческите петна и ограничава хиперпигментацията.

Други антиоксиданти в състава на сливата Какаду, като  витамин Е, цинк, фолиева киселина, лутеин и желязо, подпомагат предотвратяването на преждевременно стареене.

Ежедневният стрес върху телата ни  –  недостатъчно качествения сън,  нездравословното хранене, употребата на алкохол, тютюнопушенето,  безпокойството, както и изчерпването на хранителните вещества, оказват влияе върху работата на имунната ни система. Витамин С в сливата Какаду поддържа имунитета и помага за възстановяване на ефектите от стреса върху кожата ни.

Високото съдържание на витамин С може да повлияе в посока за премахване на акнето, което обикновено е причинено от бактерии. Противовъзпалителните свойства на сливата Какаду помагат за намаляване на отока и зачервяването. Тя е подходяща за третиране на кожа, склонна към образуване на пъпки. 

Антиоксидантите в слива Какакду помагат за защита на кожата срещу увреждане от ултравиолетовите лъчи, замърсяването и други агресори на околната среда. 

Разбира се, Colway вложиха ценната сила на австралийската слива какаду  в един от своите продукти.

Източници:
 https://books.google.de/books?id=vyduivlx4kwC&pg=PA10&hl=de&source=gbs_toc_r&cad=2#v=onepage&q&f=false
https://www.kimberleywildgubinge.com.au/


No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *