Силна съединителна тъкан – здрава имунна система

Дали знаем колко е важен колагена и за други аспекти от функционирането на нашия организъм?

Съединителната тъкан е най-изобилна в човешкото тяло. Явява се, като универсално ‘биологично’ лепило и спомага за поддържане на структурата и функционирането на органите. Основни градивни елементи на съединителната тъкан са колагенови и еластинови влакна.

Снимка: laboratoryinfo.com

Нашият организъм е 85% съединителна  тъкан. Съединителната тъкан изгражда органите. Група от органи изграждат система.Съединителната тъкан осигурява жизнеспособността на органите и кръвоносните съдове. Наясно сме, че ако един елемент в системата не работи както трябва, то и системата не може да функционира правилно.

Колагенът от своя страна поддържа съединителната тъкан здрава, гъвкава и еластична, снабдявайки я с основни хранителни вещества. Спомага за клетъчния растеж и регенериране на тъканите.  Ето защо при дисбаланс в синтеза на колаген се повишава риска от нарушаване и неправилно функциониране на отделни системи в човешкия организъм.

50% от общата клетъчна маса на съединителната тъкан регулира кръвоносната и лимфна система. Лимфната система участва в изграждането на имунитета. Основната задача на лимфата е да неутрализира и извежда от организма болестотворните агенти, отровите, излишните течности и отпадните продукти от обменните процеси.

Застоят и бавната циркулация на лимфната система водят до затлачване, нарушено филтриране на бактерии, намален имунитет, лесно заразяване от епидемични заболявания, болки в мускулите, физическа слабост и куп други симптоми.

Затова, за да имаме здрава имунна система е изключително важно да поддържаме силна съединителна тъкан, снабдявайки я с колаген и стимулирайки неговия синтез. 

Източник:

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *