Получаваме ли достатъчно витамин D през зимата?

Снимка:Pinterest

90% от потребностите ни от Витамин D идват от слънцето.

Витамин D присъства в ограничени количества в някои храни и се синтезира в телата ни само, когато кожата ни е изложена на слънце. По-ниските температури, по-малкото слънчеви дни през зимата са причина много по-трудно да си набавим необходимото количество, докато все повече изследвания изтъкват колко е важен той за цялостното ни здраве.

Според доклад от 2019, ползите от витамин D са от решаващо значение за метаболизма на костите и минералите, мозъчната функция, имунната система, както и за устойчивостта срещу хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, рак, диабет и депресия, заедно с някои инфекции и вируси. Витамин D спомага за здравата репликация на клетките и за овладяване на възпалението, като своевременно води до защитата срещу развитието на автоимунни и хронични заболявания, включително множествена склероза, ревматоиден артрит, синдром на раздразнените черва и други храносмилателни разстройства, високо кръвно налягане.

За да поддържаме нормални нива на витамин D e препоръчително да се излагаме на пряка слънчева светлина в рамките на 10 до 15 минути дневно.

Приемът на добавка с витамин D също може да бъде полезен за много хора, особено през зимните месеци и за тези, които не разполагат с възможност да прекарват достатъчно време навън..

 Храни с високо съдържание на витамин D :

 • Масло от черен дроб на треска
 • Мазна риба – скумрия, дива сьомга, шаран, риба тон
 • Хайвер
 • Яйца и млечни продукти
 • Телешки черен дроб
 • Тофу и пълнозърнести храни
 • Гъби – сортовете: печурки, шийтаке, майтаке, по възможност изсушени на слънце, което предполага по-високо съдържание на витамин D

Какви количества витамин D са необходими?

Факторите, които могат да повлияят на дозата на витамин D , от която всеки персонално има нужда, могат да бъдат например – възрастта, цветът на кожата, теглото, диетата и т.н.

Oфициалната препоръка на USDA за витамин D:

 • Деца:

1–3 години: 600 IU (15 мкг / ден)

4-8 години: 600 IU (15 мкг / ден)

 • По-големи деца и възрастни:

9–70 години: 600 IU (15 мкг / ден)

 • Възрастни над 70 години: 800 IU (20 мкг / ден)
 • Бременни и кърмещи: 600 IU (15 мкг / ден)

Количеството, което се счита за безопасна горна граница е 4000 IU на ден. Избягвайте приема на по-високи дози,  освен ако вашият лекар не ви е препоръчал друго.

По-ниските нива и дефицитът на витамин D водят до по-висока честота на някои инфекции и вируси, включително тези, които засягат белите дробове и дихателната система.
При симптоми на слабост, хронична умора, проблеми със съня, безпокойство, храносмилателни смущения, слаби и чупливи кости, отслабване на имунитета е разумно да се направят тестове и изследвания за нивата на витамин D.

Кои добавки са подходящи?

За да получите положителни ефекти от добавки с витамин D3, потърсете ферментирал източник на D3 на хранителна основа (за предпочитане ферментирал със здравословни бактерии, като L. bulgaricus ) или хранителни добавки съдържащи глюкан. Те влияят силно на липидния метаболизъм и имат ефективно въздействие върху човешкото здраве

Източници:

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *