Пиенето на чай може да включи или изключи някои гени при жените

Смята се , че чаят произхожда от Китай,  вероятно по време на династията Шан (1600 – 1046 пр.н.е), когато го използват за лечебни цели. Като тонизираща напитка придобива значение по време на династията Тан (618 – 907 г.). Според една от легендите, китайския император седял под дърво на Camellia sinensis (чаен храст), докато слугата му варял вода за пиене. Повеят на вятъра неволно съборил няколко листа от дървото, които паднали във врящата вода. Императорът се съгласил да опита напитката, която слугата му предложил и може би от този момент възниква чаената култура в Китай.
Пиенето на чай е въведено в Япония в края на осми век и става важна част и от японската култура.
В Обединеното кралство чаят е признат за една от традиционните напитки на страната.

Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. 
През 2018 г. световната консумация на чай възлиза на около 273 милиарда литра и се очаква да достигне до 297 милиарда литра до 2021 г.

Съществуват много видове чай. В зависимост от нивата им на окисление познаваме бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен, пу-ер, ройбос.
Но знаете ли, че отпиването на няколко глътки всеки ден може да доведе до епигенетични промени в гените, особено в тези, свързани с рака?


Скорошно проучване подкрепя идеята, че чаят има ключова роля за модулиране на риска от заболяване при човек. Това се дължи на способността му да намалява възпаления, да потиска растежа на тумори и да повлиява на метаболизма на естрогена  – механизми, които могат да бъдат медиирани от епигенетиката .

Във времето все повече изследвания установяват, че конкретни диети са изключителен фактор за епигенетично влияние върху здравето ни, а  дори и за здравето на нашите деца. Майка, която пие зелен чай по време на бременност, може  да подобри развитието на детето си.

Въз основа на публикувани изследвания са направени заключения, че многобройните сортове чай могат да забавят неврологичния стрес, да помогнат регулирането на теглото и дори да предпазят от рак.
Ново проучване, проведено от изследователи, от Университета в Упсала, в сътрудничество с изследователски групи от цяла Европа, проучиха дали консумацията на чай може да доведе до епигенетични промени. В изследването се наблюдават само жени, консумиращи чай. Основната цел на изследователите е да измерят общия механизъм, известен като метилиране на ДНК , който влияе върху потискането на гените.

Резултатите показват, че при жени, които консумират чай има епигенетични промени, но не и при мъже. Интересното е, че много от тези епигенетични промени са открити в гени, участващи в метаболизма на рака и естрогена. 

Това проучване, комбинирано с предишни изследвания, ни приближава до разбирането, какво въздействие може да окаже ежедневната консумация на чай, за подобряване на благосъстоянието ни.

Изочници:
Ek, W.E. et al. (2017). Tea and coffee consumption in relation to DNA methylation in four European cohorts. Human Molecular Genetics, 2017.
Koffmar, L. Tea consumption leads to epigenetic changes in women. Uppsala Universitet. 31 May 2017. Web.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *