Медитацията и епигенетичните промени

Снимка: Pixabay

Животът напоследък кара много хора да се чувстват стресирани, притеснени, особено със създалата се обстановка около коронавируса.
Както знаем, прекалено големите дози стрес оказват значително влияние върху нашето здраве. Продължителността на притесненията и невъзможността да се справим със стреса могат да причинят хронични  заболявания, спад в имунитета, ускорено стареене на клетките.

Добре е да спрем и да се замислим как да си доставим допълнителна порция антидот против стрес.
Епигенетични изследвания са установили, че продължителните занимания с медитация, по-специално медитация на съзнанието има многобройни ползи за здравето и стреса.


Снимка: Freepik

Медитацията е древна практика, с която се намаляват нивата стрес и се подобрява баланса в нашето тяло, което неминуемо определя и по-добро здраве.

Епигенетиката е непрекъснато разрастваща се област на изследване, фокусиращо се върху химичните модификации на ДНК, които променят фенотипа, без да променят основната генетична последователност.
Нови научни изследвания подкрепят и описват молекулните промени и ползите, както и епигенетичните промени, свързани с влиянието на медитацията.
Например, медитативното състояние може епигенетично да намали вредните ефекти в следствие на възпаление.

Хроничното възпаление е свързано с множество заболявания, като депресия, болест на Алцхаймер, рак, затлъстяване и т.н. Според направено изследване от група международни учени, медитацията е в състояние да предотврати възпаление.

Често умът ни лети в няколко посоки. Губим връзка с тялото си и не след дълго сме погълнати от натрапчиви мисли за нещата, които се случват. Блуждаем и какво би било бъдещето. И все пак, колкото и да се отдалечаваме, вниманието ни може да ни отведе обратно до мястото, където сме и до това, какво чувстваме.
Медитацията за фокусиране на вниманието и ума е будистка практика, чрез която придобиваме представа и осъзнатост, чрез наблюдение на собствения си ум. Медитацията започва и завършва в тялото. Дишането е основният момент за култивиране на вниманието, чрез което успокояваме ума и тялото си.


Снимка: Unsplash
Изследвайки мононуклеарните клетки в кръвта, експертите откриват, че всекидневната, интензивна практика на медитация към съзнанието от опитни медиатори е свързана с намалена експресия на гени на хистон деацетилаза (HDAC2, HDAC3 и HDAC9), за които се смята, че модулират възпалителните пътища и намаляват експресията на два про-възпалителни гена – RIPK2 и COX2

Или медитирайки можем да намалим стреса, тревожността и негативните емоции, както и вредното възпаление.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, тези доказателства предполагат, че медитацията може да повлияе на HDAC и възпалителните пътища по начини, подобни на тези на противовъзпалителните лекарства, като инхибитори на хистон деацетилаза (HDACi).

Източник:

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *