Защитни ефекти срещу бръчки и стареене на кожата

Често не знаем какво имаме, докато не го получим. Нашата красива, гладка, бляскава и изпъната кожа не заема кой знае колко мислите ни, докато сме на 20. Но стареенето е неизбежен процес, който предизвиква смесени емоции. Някои признаци се появяват постепенно и не толкова забележимо, докато други може да предизвикат  внимание и по-рано.

С увеличаване на възрастта намалява и функцията на много органи и системи в нашето тяло, което се дължи на окислителното увреждане и възпалението. Подобно на други органи, кожата също непрекъснато произвежда свободни радикали. Това се случва в следствие на метаболитна активност, излагане на UV лъчи и видима светлина. Настъпва клетъчно стареене, намалява способността на клетките да растат и да се размножават.  Това са типични признаци на стареене, в следствие на които наблюдаваме промени в структурата на дермата и епидермиса, които се отразяват негативно върху външния вид и здравето на кожата. Последиците обикновено са:

  • загуба на твърдост и еластичност
  • по-тъмна пигментация
  • промяна в размер на порите
  • изразени фини линии и поява на бръчки
  • цялостно изтъняване на мускулите и мазнините на лицето

Хората започват да забелязват появата на следи от стареене между 30-те и 40-те си години. Процесът се задълбочава с доближаване на 50-те, когато кожата губи влага и дебелина,  развиват се по-дълбоко изразените бръчки, кожата се отпуска.

Не можем да избягаме от стареенето, но можем да го забавим 

Не само генетиката играе роля в процеса на стареене. Цялостният ни начин на живот и заобикалящата ни среда са фактор.

Какво трябва знаем?

Оксидативният стрес води до натрупване на свободни радикали,  предизвиква клетъчно увреждане и ускорява стареенето на кожата. Може да причини рак (меланома), възпаление, пигментация и акне. Ето защо е необходимо тези свободни радикали да бъдат елиминирани от организма ни.

Подхранване и подобряване на младежкия вид на кожата

За щастие, днес  разполагаме с голямо разнообразие от хранителните добавки, съдържащи  витамини, минерали, антиоксиданти и колаген , които могат да подобрят състоянието на кожата, да я поддържат оптимално здрава, да забавят увисването и да намалят развитието на бръчки.

Тялото ни е създадено да произвежда ензими за борба с оксидативния стрес. Но с допълнителни количества антиоксиданти и колаген във всекидневната ни диета, можем да постигнем много по-голям успех, както и по-млада, сияйна и здрава кожа.

Каротеноидът астаксантин, извличан от микроводораслите Haematococcus pluvialis, предпазва от промените, свързани с възрастта, насърчава заздравяването на рани, детоксикира организма от фактори на околната среда, които предизвикват възпалително и окислително състояние и помага за смекчаване клетъчното увреждане породено от излагане на UV светлина.

Документ, публикуван още през 2010 г. в Journal of Dermatological Science, подчертава европейско проучване, изследващо ефекта на приема на 5 mg астаксантин върху външния вид на кожата. Резултатите показват, че добавката води до намаляване на образуването на бръчки, 78% увеличение на плътността на дермата и видими промени за подобряване на цялостния външен вид на кожата.

Със забавяне на естествения жизнен цикъл започваме да усещаме и загубата на колаген, което може да доведе до увисване на кожата по протежение на челюстта и около очите. Годините на излагане на слънце способстват за появата на груба текстура и хиперпигментация. Промяната на нивата на естроген при жените в по-напреднала възраст може да доведе до по-суха кожа.

 

Вътрешният прием на колаген възвръща контура на лицето и тялото. Докато систематичната апликация ликвидира т.н. сухи бръчки, изглажда новопоявили се мимически и старчески бръчки в рамките на 3 месеца. Естественият Жив колаген хидратира, подхранва, регенерира, увеличава плътността на кожата и действа активно срещу пигментните изменения. Най-важното му свойство е, че стимулира фибробластите да произвеждат органичен колаген.

 

 

Натуралният Колаген има способността да задържа дисимилацията
или иначе казано, да забави появата на нови бръчки!

 

 

 

 

Източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21480416/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23473626/

 

 

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *