Какво е влиянието на епигенетика върху децата?

Епигенетиката е една от най- новите научни области в нашето съвремие, с която се провеждат изследвания за това, какво влияние оказва околната среда и начина на живот на хората върху изразяването на гените им.
Често, когато имаме здравословен проблем, проявяваме някаква черта или умение,  казваме „Така ни е заложено“, т.е. това ни е в гена.
По време на развитието на ДНК, която изгражда нашите гени, натрупваме конкретни белези, които определят как се експресират гените в последствие. Съвкупността от тези белези се нарича „епигеном“.

Много проучвания  дават информация, че средата и начина на живот на предците ни също може да модулира метаболизма, поне в едно от две поколения, напред в потомството. С други думи, нашите баби и дядовци предават допълнителна „епигенетична“ информация  на нашето поколение, а ние на следващите. Техните, нашите навици и начин на живот ще предопределят до известна степен изразяването на гените на бъдещите поколения. Отчасти ще бъдат причина за предразположеността към конкретни заболявания или обратно ще спомогнат, те да не се развият.

В проучване на Европейското списание за човешка генетика изследователите установяват, че внуците на хората, страдащи от глад през последната част от детските си години, продължават да имат внуци с почти никакви здравословни проблеми. От друга страна, внуците на хора, които са разполагали с повече храна  през подобен период от време в живота си, са развили  диабет и сърдечни заболявания,  и са имали по- кратък живот.

Снимка: freepik

Родителските диетични предизвикателства и други стресови фактори, могат да предизвикат промени в зародиша и да повлияят на следващото поколение.
След това, в живота, децата са поставени в множество ситуации. Изложени са на влияние на различни преживявания, които могат да променят начина на изразяване на гените.  Да включат или обратно да изключат конкретна информация, чрез която съответните гени ще реагират. Или с други думи, променя се начина, по който гените освобождават информацията, която носят, която им е заложена.
Това обяснява и защо, генетично идентични близнаци могат да проявят различно поведение, да имат различни умения, да страдат от различни заболявания, да се развиват по различен начин.
Внимателно трябва да подхождаме към условията, които осигуряваме, както за децата си, така и за себе си.

Много са фактори, които имат сила да задвижат процеса на включване на ген с „добра“ или „лоша“ информация или съответно да го изключат. Естествено, промяната в генната експресия неминуемо влияе на активността на гена, като му позволява да мутира или го спира.

  • Некачествена храна
  • Замърсен въздух
  • Стресови житейски обстоятелства
  • Злоупотреба с лекарства, алкохол, тютюнопушене, наркотици
  • Излагане на токсини, използване на пестициди, хербициди
  • Липса на физическа активност

Всичко това може да доведе до развитие (отключване) на множество хронични болести, като диабет, сърдечно – съдови заболявания, алергии, астма, затлъстяване, рак и прочие.
Разбира се, противоположните процеси биха трансформирали  биологичната информация и стимулирали клетката да я разчете правилно,  насърчавайки заложеното в здравите гени.

Пептидите са вид протеини и съответно пренасят биологична информация от една клетка към друга, стимулирайки растежа на клетките и регенерацията на тялото.
Последните изследвания разкриват потенциала на луназиновия пептид в тази посока.

Луназин действа в самия център на генната експресия и клетъчна функция;

Луназин е първата епигенетична храна, която вече е доказано, че работи.

КАКВО Е ЛУНАЗИН И КАК ДЕЙСТВА?  >>> СЛЕДВА

Последвайте ни във фейсбук

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *